Vandaag ben ik begonnen met mijn eerste blog en je raadt het goed: het liefst wil ik dat hij perfect is. Dat veel mensen ‘m zullen lezen, er iets in herkennen en de onderliggende boodschap een golf van enthousiasme teweegbrengt op Social Media. In mijn fantasie word ik deze week nog uitgenodigd aan tafel bij De Wereld Draait Door om mijn verhaal te doen en sta ik ook meteen in de top-10 notering van beste blogger van Nederland.

En dan nu de realiteit.

Ik heb geen schrijverservaring behalve de opstellen op de lagere school en het dagboek dat ik bijhield toen ik 14 was. Ik heb geen verstand van SEO’s1 en metabeschrijvingen, sterker nog, tot een maand geleden had ik daar nog nooit van gehoord. Ik heb wel een vader die leraar Nederlands was, heb als kind duizenden boeken verslonden, maar of dat nu de juiste ingrediënten zijn om een fantastische eerste blog te schrijven? Het antwoord is nee, dat is niet logisch.

Wat dan wel?

Als een willekeurig iemand mij zijn of haar eerste blog zou laten lezen, dan zou ik het al top vinden als er in ieder geval geen spelfouten in zitten. En dat heeft dan wel weer te maken met mijn opvoeding door een leraar Nederlands (dus niet Nederlandse leraar, of ja, toch wel: een Nederlandse leraar Nederlands). En ik zou aanraden vooral veel te gaan oefenen. Ergens las ik dat je het bloggen na 10.000 woorden een beetje in de vingers gaat krijgen… Ik mag ook mezelf dus nog wat respijt geven.

De lat gaat omlaag.

Een meesterstuk zal ik vandaag niet gaan schrijven, een leesbaar stukje met een heldere boodschap hopelijk wel. Je bewust zijn van je eigen irreële verwachtingen en die omzetten naar iets wat wel haalbaar is, daar doe je jezelf een groot plezier mee. Tevreden zijn met 80 ipv 100%, zoals Thijs Launspach in zijn boek Fokking druk schrijft. Absolute aanrader trouwens. Het voorkomt uitstelgedrag, teleurstellingen, frustraties, stress en levert tijdwinst op. Veel mensen worstelen hier mee, want perfectionisme leren loslaten is een veelvoorkomend thema in coachtrajecten.

Hoe doe je dat dan?

Allereerst is het belangrijk om erop te vertrouwen dat je kunt veranderen. Dat is niet altijd makkelijk. Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen: ‘Sorry, ik ben een perfectionist, aard van het beestje. En by the way, het heeft me ook veel gebracht!’. Punt. Prima natuurlijk als iemand daar tevreden mee is. Zo niet, dan werkt zo’n overtuiging je tegen. Want, als je gelooft dat je zo bent, zijn alle pogingen om het anders te gaan doen  gedoemd te mislukken. De overtuiging gaat werken als een aan zichzelf vervullende voorspelling.

Stel, je bekijkt het op een andere manier. Je zegt niet ‘ik ben een perfectionist’, maar ‘perfectionisme is een eigenschap die ik heb’.  Opeens ontstaat er ruimte. Je vereenzelvigt jezelf er niet meer mee. Ik heb in plaats van ik ben. Het scheelt maar een paar letters, maar maakt een wereld van verschil.

Als je last hebt van perfectionisme en wilt veranderen, ga er dan voor. Vertrouw erop dat het je gaat lukken en stel je in gedachten eens voor hoe jouw dag eruit zou zien als je de lat iets minder hoog legt. Wat levert het je op? Word je al vrolijk bij het idee alleen al? Wees reëel in je verwachtingen, dan heb je al een belangrijke eerste stap gezet. Nieuw gedrag aanleren kost tijd, gun jezelf dat. En wees mild voor jezelf. Het gaat er niet om hoe vaak je valt, het gaat erom dat je steeds opnieuw weer opstaat. En bedenk: een kleine verandering leidt vaak tot een grote verbetering.

Ik ben intussen bijna ongemerkt aangekomen bij het einde van mijn eerste blog. Het schrijven vond ik eerlijk gezegd best leuk, wordt vervolgd dus! Op naar de 10.000 woorden, nog maar 9285 te gaan. Voor vandaag is het genoeg. Bijna etenstijd. Ik klap mijn laptop dicht. En dan opeens hoor ik luid vanaf beneden:

‘AAN TAFEL!”

Ik schiet in de lach, komt mijn wens toch nog uit …

 

 

 

1SEO: Search Engine Optimization

 

Als je mijn blog tot het eind gelezen hebt, ben je gelukkig niet onderweg al afgehaakt. Heb je tips? Ik lees ze graag! Mail me via info@kooningcoaching.nlOok als je meer informatie wilt over de coaching die ik aanbied.